Kuntouttava luokka

Mitä on kuntouttava opetus? Keille sitä tarjotaan?

Kuntouttava opetus

Ilmajoen kunnanvaltuusto (15.12.2017 § 106) päätti perustaa määräaikaisen kuntouttavan luokan ajalle 1.1.2017-31.12.2020. Kuntouttavan luokan alkusijoituspaikka on Palonkylän koululla.

Kuntouttava opetus on tarkoitettu alakoulun oppilaille, joilla on merkittäviä koulunkäynnin vaikeuksia. Oppilaat ovat pääsääntöisesti erityisen tuen oppilaita. Oppilaalla voi olla tarkkaavaisuus- tai tunne-elämän häiriö, sosioemotionaalisia vaikeuksia tai haasteita oman toiminnan ohjauksessa. Ryhmäkoko on enimmillään kuusi (6) oppilasta / kuntouttava luokka.

Ennen kuntouttavalle luokalle tuloa oppilas on saanut runsaasti tukea päiväkodissa tai koulussa. Oppilaan kuntoutukseen osallistuvia tahoja ovat mm. sosiaali- ja terveystoimi. Päätös sijoituksesta kuntouttavalle luokalle tehdään moniammatillisen yhteistyön tuloksena yhteistyössä huoltajien kanssa.

Kuntouttavalla luokalla jokaisen oppilaan tavoitteet määritetään yksilöllisesti. Kuntouttavan luokan toiminnan tarkoituksena on turvata oppilaan koulunkäynti ja tukea oppilaan yksilöllistä psykososiaalista ja kognitiivista kehitystä. Oppilaiden päivittäiseen ohjaamiseen ja opettamiseen osallistuvat erityisluokanopettaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, sosiaaliohjaaja, sekä integrointiaineiden opettajat.

Tavoitteena on pyrkiä mahdollisemman monen oppilaan kohdalla huolella valmisteltuun ja toteutettuun joko osittaiseen tai täysiaikaiseen yleisopetusintegrointiin.

Kuntouttavan opetuksen käytänteitä ja tavoitteita: 

Lisätietoja: